Frustratie is er! Daar kan je niet om heen. Iedereen kent het. In de kern raak je gefrustreerd over hoe anderen wel of niet doen of over hoe je zelf wel of niet doet. Het gaat over frustratie naar je partner, in het verkeer, over de politiek en de maatschappelijke regels, maar ook over dat je iets niet kan of voor elkaar krijgt en ga zo maar door.
Frustratie is een staat van onrust, waarin je het gevoel hebt dat je iets moet doen of oplossen. Of dat iets anders zou moeten gaan als het gaat en je tegelijkertijd een bepaalde mate van machteloosheid ervaart.
Er zijn 3 manieren hoe mensen omgaan met frustraties. De derde manier is het minst gebruikelijk, maar wel het meest effectief.
De eerste manier is om te verharden. Dit kan zich naar binnen en naar buiten keren. Je kan er bijna vanuit gaan dat de mate waarop je gefrustreerd bent vanbinnen, ook de mate kan zijn dat het zich naar buiten keert. Op een zichtbare manier zie je dan boosheid of zelfs agressieve neigingen. Op een meer bedekte manier uit het zich bijvoorbeeld in roddelen of meer onderhuidse toespelingen.
Andere vormen van innerlijke verharding zijn bijvoorbeeld:
- “ik mag niet klagen, anderen hebben het slechter dan ik en dus meer recht op gefrustreerdheid”
- niet gefrustreerd mogen zijn van jezelf, terwijl je het wel bent
- net doen alsof het er niet is. Dit ontkennen kan zo ver gaan dat je het ook echt niet meer voelt en ook niet denkt dat je gefrustreerd bent. Maar meestal bespeuren de mensen om je heen het dan toch aan jou. Dan is het iets van jou geworden in een vorm van stoere taal bijvoorbeeld. Als mensen je er dan op aanspreken zou je kunnen denken of zeggen “zo ben ik nou eenmaal”. Daar zit een grote misvatting. Dit is niet wie je bent! Wie je dan wel bent kom ik later op terug.
- je terugtrekken in je schulp en je niet meer uiten. Deze totaal bedekte en ingehouden vorm van frustratie kan bij sommige mensen zelfs leiden tot een depressie.
- verstikt en verstokt raken in je oordelen naar anderen die in jouw beleving jouw frustratie lijken te veroorzaken. Dat kan dan bijvoorbeeld weer leiden tot cynisme of wantrouwen in jezelf of anderen.
Er zijn ontelbaar veel vormen en nuances van verharding. Het is interessant om jezelf eens af te vragen of te betrappen op wat jouw vormen van verharding zijn als je je gefrustreerd voelt. Hoe ziet dat er bij jou uit? Wat doe je dan? Wat zeg je dan? Hoe klinkt dat dan?
De tweede manier is eigenlijk ook een vorm van verharding, maar als je goed hebt leren acteren het er niet gefrustreerd uitziet. Het kan een soort onverschilligheid in zich hebben om maar niet echt te hoeven dealen met je gefrustreerdheid. Het kan ook niet passen in de normen en waarden die jij met je meedraagt en het beeld dat je over jezelf hebt. Je vindt dan dat het hebben van frustratie of boosheid niet iets is wat bij jou past of hoort. Daarvoor in de plaats ben je jezelf (vaak onbewust) ander gedrag gaan aanmeten.
Vormen van zogenaamd verzachten, zijn bijvoorbeeld:
- dat je lief gaat doen, tot pleasen aan toe
- dat je grapjes gaat maken in de hoop dat het daarmee overwaait of weer gezellig wordt
- dat je je te flexibel opstelt en je eigen grenzen voorbijgaat.
Het zijn vormen die goed voor anderen lijken te zijn, maar eigenlijk niet goed voor jezelf omdat je jezelf wegcijfert. Dus innerlijk verhardend, omdat je niet mag zijn wie je eigenlijk bent of hoe je denkt of je je eigenlijk voelt, maar verzachtend voor anderen denk je. Ook hierin kan het zo zijn dat dit aangepaste lieve gedrag zo van jou is geworden, dat jij denkt dat je dat bent. Dit aangepaste liefdevolle gedrag kan wel eens heel anders uitpakken dan je had gehoopt. Daar kan je dan ook best wel even van schrikken, als jouw goede bedoelingen niet zo gewaardeerd lijken te worden als je had gehoopt of gedacht. Niet iedereen is gediend van pleasend gedrag lieve lezer.
De derde manier kennen de meeste mensen niet. Sommigen kennen hem wel of een beetje, maar vergeten het snel weer, omdat de eerste 2 manieren er gewoon meer automatisch ingebakken zitten.
Vormen van werkelijk verzachten en ontspannen voor jezelf en anderen, zijn bijvoorbeeld:
- Jezelf te gunnen even helemaal niets te moeten of te hoeven met je frustratie.
- Met je aandacht bij je gefrustreerde gevoel te blijven. Niet in de actie te schieten van verharding of zogenaamde verzachting. Je gefrustreerdheid in elke cel van je lichaam te voelen. Misschien vraag je je nu af, waarom je dat zou willen. Het is heel simpel lieve lezer: betrap je jezelf wel eens op een innerlijke of geuite zucht, grom of gil van frustratie? Als je deze uiting lekker groot laat zijn (zonder hem uit te leven op een ander), garandeer ik je opluchting. Hoe meer je erin gaat, hoe groter de opluchting en er dus ontspanning en verzachting zal zijn. Simpelweg omdat je het niet weg hebt hoeven stoppen van jezelf. Wat daarna gebeurt is wonderlijk! Je komt thuis bij jezelf en weet weer wie je bent! Hoe dat precies werkt gaat voor deze blog te ver, maar kort gezegd zou je kunnen stellen dat de frustratie die je voelt wel bij jou hoort, maar niet is wie je bent. Als de frustratie is opgelost en je de opluchting daarvan ervaart, omdat je hem doorleeft hebt, kom je zelf weer aan bod. Dan is er weer ruimte voor jou. Als je rustig bent kan je veel beter zien wie je bent en wat je wilt dan dat de frustratie aan het roer staat.
- De liefde in jouw frustratie voelen. Als dit voelen voor jou een raar gegeven is, mag je het ook bedenken. Bijvoorbeeld als je gefrustreerd bent over mensen die in armoede leven. Daar kan de liefde inzitten dat je deze mensen beter gunt. Hier kan je alleen al een oefening van maken voor jezelf. De mate dat je die liefde ook werkelijk voelt komt de verzachting tevoorschijn.
De kans van frustratie is dus, dat als je hem echt toe laat en durft te voelen, je werkelijk thuis kan komen bij jezelf. Je weer weet wie je bent. De mate dat je jezelf mag zijn is er verzachting en ontspanning mogelijk. Jouw acties die hieruit voortrollen passen dan ook meer bij wie je bent. Dat is gaaf voor jezelf en voor anderen.
Lijkt het jou fijn om de derde manier van thuiskomen ook meer te gaan ervaren, ontdek dan de mogelijkheden die ik je kan bieden in het programma ‘Nu ben ik aan de beurt’. Wil je het er met me over hebben wat ik voor je kan betekenen, dan weet je me wel te vinden. Ik werk graag met mensen voor wie mijn aanbod past en zal er eerlijk over zijn als ik denk dat dat niet zo is.
Liefs,
0 reacties