Affirmaties die wel werken

door | okt 29, 2021 | Rust, ruimte en ontspanning

Dan pak je weer eens een Happinez of een psycholgie of in dit thema natuurlijk een boekje van Louise Hay. Louise heeft zelf uiteraard goed begrepen hoe affirmaties ontstaan, anders had ze haar boeken niet kunnen schrijven. Maar begrijp jij het ook echt, waardoor je merkt dat ze jou helpen?

Ik heb er lang over moeten doen totdat ik werkelijk doorhad hoe het eigenlijk werkt. Ik had heel wat affirmaties van Louise gelezen en beluisterd in de hoop dat het verschil voor me zou maken. Het inspireerde soms wel maar het bleef wat oppervlakkig. Totdat ik werkelijk begreep hoe zij aan al die zinnetjes gekomen moest zijn.

Affirmaties zijn helpende inzichten, gedachtes, spreuken en voor wie wil ook gebeden of mantra’s. Ik noem het zelf het liefste gewoon zinnetjes, want dat is wat het objectief gezien is zonder bijsmaak. Je kan ze dagelijks van binnenuit leren ontvangen. Als ze uit jezelf komen werken ze ook het beste. Ik ben deze helpende stem van binnenuit je innerlijke adviseur gaan noemen. Het is een wijze stem, die precies weet wat goed voor je is, waar je blij van wordt en welke gedachtes jou helpen om gemotiveerd en ontspannen in je leven te staan. Wat er ook speelt. Ik speel dagelijks met m’n persoonlijke lijst van zo’n 75 affirmaties die me dicht bij mezelf houden.

Deze wijze stem gaat nog veel verder dan helpende zinnetjes voor je verzinnen. En ‘verzinnen’ is eigenlijk ook niet het juiste woord. Het is een wijsheid die gewoon van binnenuit tegen je spreekt waarvan je weet dat klopt. Het is zo helder dat er is niets tussen te krijgen is. De innerlijke adviezen die deze stem voor je heeft zijn wonderlijk passend, leuk of ondersteunend in moeilijke tijden en helpend als je belangrijke keuzes wilt of moet maken.

Affirmaties lopen het risico dat het op positief denken gaat lijken. Dat is het echt niet. Want als je je rot voelt en je dan denkt of zegt ‘ik ben blij’ ga je je juist nog rotter voelen.

Natuurlijk wil je dat je deze leuke zinnetjes voor jezelf geloofd, toch? Als je ze niet geloofd wordt je innerlijke reactie op een positieve gedachte als ‘ik ben lief of leuk’ iets als ‘echt niet, want gisteren deed je stom en net nog toen …. (vul maar in)’. Het positieve zinnetje valt je dan eerder lastig in de hoop dat je het toch gaat voelen en geloven. Het resultaat is dan echter frustratie. Deze innerlijke reacties kunnen zo extreem zijn dat het negatieve effect op het positieve zinnetje juist diepe pijnlijke en onzekere gedachtes en gevoelens in je achterlaten.

Maar wanneer je denkt ‘ik ben leuk’ en het voelt ook zo, dan is het iets anders. Dan ben je gedoe-loos jezelf. Net zoals je gedoe-loos jezelf bent als je niet lekker in je vel zit en daar niet moeilijk over doet. Die innerlijke negatieve reacties op de positieve of negatieve gedachtes doen dan gewoon niet mee. Dan voel je je werkelijk goed, rustig en ontspannen bij dat wat er is en niet is.

Hoe meer jouw helpende zinnetjes uit jezelf en je gevoel komen en je een innerlijke ontspanning ervaart zit je goed. Deze zinnetjes hoeven overigens helemaal niet positief klinken om de bijbehorende ontspanning te kunnen ervaren. Positief formuleren is wel handig. Hoe je dat zelf kan doen krijg je van me in een oefening waarmee je jouw beren van de weg kan halen. Houdt hiervoor je mail in de gaten nadat je de inner check hebt gedaan of het gratis boekje ‘ik wil gewoon gelukkig zijn’ hebt gedownload.

Er zijn ook affirmaties die een beetje werken. Dan inspireren ze je, omdat je ze van anderen leest of hoort. Dat is ook fijn, alleen is het meer oppervlakkig. De affirmaties die van binnenuit ontstaan werken, omdat je door de diepte bent gegaan en daardoor opluchting hebt kunnen ervaren. Als je jezelf blijft herinneren aan deze zinnetjes roepen ze automatisch het positieve opluchtende gevoel weer op. Het is het verschil tussen hopen dat het ooit goed komt en weten dat het nu goed gaat en goed is. Inspiratie geeft je tijdelijke energie van buitenaf. Jouw innerlijke adviseur geeft je fundamentele energie en motivatie.

Dit thema wordt zweverig in de mate dat het een concept voor je blijft of dat je je krampachtig vastklampt aan het positieve. Je houdt niet van zweverigheid, toch?! Ik ook niet.

Wil je hiermee aan de slag?  Zorg dan dat je zo veel mogelijk aandacht op jezelf gaat richten. Het is het makkelijkste door gewoon in stilte te gaan zitten. Ik weet dat het confronterend kan zijn, want je kan dan behoorlijk wat innerlijke strijd en gedoe tegenkomen in jezelf. Hoe meer je bereid bent deze confrontatie aan te gaan, hoe sneller jouw innerlijke adviseur zal gaan spreken. Daarvoor is het belangrijk om je dus bewust te zijn van wanneer een gedachte of zin jou ontspant, blij maakt of ruimte geeft.

Noteer elk werkend zinnetje waar je jezelf op betrapt meteen. Voordat je het weet ben je ze namelijk weer vergeten. Zonde!!! Door het te noteren start je met een van de vele vriendelijke vormen van zelfbegeleiding in plaats van een strenge, lompe, veroordelende zelfbegeleiding. Of een zelfbegeleiding waarbij je je kop in het zand steekt of jezelf uitput of … Hoe ben jij geneigd jezelf te begeleiden lieve lezer? Hoe werkt dat voor je? Hoe je lekker om kan gaan met als je geconfronteerd raakt met je innerlijke strijd en gedoe is waar in het in mijn werk om draait en is echt niet zo moeilijk. Het vraagt wel om enige oefening.

Noteer zeker ook de zinnetjes waarbij je denkt ‘Oh, zo had ik het nog nooit bekeken’, maar die ook heel waar voor je klinken en voelen.

Voor de meest moedige en meer gevorderde zelfonderzoekers, kan je ook je meest pijnlijke gedachtes onderzoeken. Door werkelijk te voelen welk effect ze op jou hebben en dan te gaan experimenteren met zinnetjes die precies op die pijnlijke plekken voor ontspanning zorgen. Voelt dit nu als een brug te ver. Begin er dan niet zelf aan!

Hoe meer je bereid bent elke negatieve gedachte en niet zo aangename gevoelens te doorvoelen kunnen helpende zinnetjes deze fundamenteel oplossen.

Het vraagt ook om geduld en soms dezelfde thema’s misschien wel duizend keer te doorvoelen tot ze opgelost zijn. Ik heb zo vaak gedacht ‘gaan we weer’. Rustig blijven gaan lieve lezer. Het kan echt oplossen! Niet op een manier, zoals mensen normaal gesproken geneigd zijn zaken op te lossen. Dat geeft eerder niet innerlijke onrust en stress dan rust. Omdat de gebruikelijke manier van oplossen je juist probeert af te leiden van wat er eigenlijk speelt. Of je te dwingen iets te doen of zeggen wat eigenlijk niet goed voelt. En als je dat dan niet doet of zegt je ook nog onvriendelijk te veroordelen.

De zinnetjes die werken zijn ondersteunend en het voelt als thuiskomen bij jezelf. Je krijgt er automatisch een vriendelijk lachje bij. Hetgeen je geneigd bent dwangmatig of gecontroleerd op te lossen, lost dan werkelijk op. Je komt dan thuis bij iets moois dat je eigenlijk vaak al weet, gelooft of je herinnert, maar wat verstopt is geraakt onder al je innerlijke gedoe.

Nu wordt de oefening de helpende zinnetjes op te schrijven en ze te blijven herhalen in jezelf.

Geef je lijstje van doorleefde helpende zinnetjes een handige plek, zodat je ze elke dag even kan lezen. Ik heb ze in mijn telefoon staan, omdat ik er dan ook weer makkelijk aanpassingen in kan doen.

Ze kunnen overigens uitgewerkt raken. Dan kun je 3 dingen doen

  • Ze aanpassen zodat het weer werkelijk helpend voelt of je uitdaagt naar een next level in deze gedachte
  • Ze wegdoen. Zeker als blijkt dat het nu eerder stress of weerstand oproept. Of je gaat dan voor de gevorderde versie om deze weerstand te doorvoelen, die je weer in wonderlijke nieuwe thuiskomers brengt.
  • Vervangen voor een nieuw doorvoelt inzicht bij hetgeen je je aandacht op richt.

Ik wens je een vriendelijke ontdekkingstocht in het ontdekken van jouw helpende zinnetjes. Houd je mail in de gaten voor die oefening met de beren op de weg. Het is echt niet zo moeilijk. Je moet er alleen wel tijd voor maken. En dat kan ook echt, hoe druk je leven ook is. Hoe gaaf zou het zijn als je daar een helpende gedachte in kan vinden voor jezelf lieve lezer? Ik gun het je. Jij jezelf ook?

Succes met deze oefening.

Liefs,

Laat hieronder een reactie achter

0 reacties

Wil jij de eerste zijn die hoort wanneer mijn boek wordt gepubliceerd?

Wil jij het leven leven dat jij verdient en écht bij jou past?

Als je werkelijk een positieve factor voor jezelf en jouw omgeving bent, wordt de wereld een stukje mooier. Het begint bij jou!

Chat openen
Stuur mij gerust een WhatsApp 😄
Hi, wat kan ik voor je betekenen? Ik wijs je graag de weg