Geluk of de goede lieve vrede bewaren?

door | nov 25, 2019 | Echt jezelf zijn, Geluk

Wat is geluk? Bij de eerste google die ik doe vind ik het volgende:

geluk is een emotie en betekent het ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Wie gelukkig is heeft een vrolijk, tevreden, ontspannen, verheugd gevoel wat voor de helft erfelijk bepaald is.

En dan volgen er een aantal woorden waarvan ik het wel leuk vind om bij stil te staan.

Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt😉.

  • Als alles goed gaat: hmmm 🤔, wanneer gaat alles goed? Als we niet scheiden? Als we niet ontslagen worden? Als je partner alleen maar lief tegen je is? Als er niemand ziek is? Als je geen lastige gevoelens hebt? Het lijkt iets van een toestand te zijn die vrij is van pijn, angst, zorgen, twijfels en verdriet. Het klinkt als de ideale wereld waarin we allemaal in harmonie zijn met ons zelf en anderen. Hoe realistisch is dat?
  • Bezit verwerven: is vaak eerder een uiterlijkheid die gelukkig lijkt of een snelle bevrediging bij niet zo lekker in je vel zitten. Begrijp me niet verkeerd, het kan echt heel fijn zijn iets moois aan te schaffen als je echt voelt daar intens of lang van te kunnen genieten. Vaak kopen we niet zo bewust en vragen we ons later af, waarom we het ook alweer gekocht hadden. Herkenbaar? Sommige mensen vullen letterlijk hun huis met zo veel spullen in de mate dat er een leegte voelbaar is. Of misschien zetten ze hun huis dan niet vol met spullen, maar bouwen ze hun leven vol met (leuke) afleidingen om de leegte of eenzaamheid en alleen niet te hoeven voelen. Ik heb daar verder geen oordeel over en weet ook dat het leven op deze manier leuk kan zijn. Toch denk ik dat er bij een deel van deze mensen, als ze een beetje eerlijk naar zichzelf kijken, er iets van binnen knaagt als ‘is dit het nou?’ of ‘ik heb toch nog wel wat meer in mars?’. Herkenbaar?
  • Bof: klinkt als iets dat je toevalt waar je gelukkig van wordt. Ja, dat kan zeker een gevoel van geluk geven. En al helemaal als dat wat jou toevalt in lijn is met wie je bent, waar je voor gaat en staat! Dan is het zelfs een soort ervaring van dankbare wonderlijkheid. Hoop jij ook nog steeds de loterij te winnen en geef jij daar je geld aan uit? 🤞Hoeveel mensen worden als ze veel geld winnen écht gelukkig denk je? Bij sommigen is het geld in no time op. Anderen worden argwanend in hun vriendschappen, omdat ze niet meer weten of het om hun of om het geld te doen is. Weer anderen worden simpelweg onmachtig bij zo veel geld. Of het leven wordt saai, omdat ze niets zinvols meer hoeven te doen om hun geld te verdienen.  En als je als winnaar niet écht weet wat je wilt of waar je blij van wordt, dan is het vaak niet echt een toegevoegde waarde. Ik hoor het je al zeggen: ‘ik niet hoor, kom maar op met dat geld’ 😉! Ik gun het je van harte en al helemaal als je het zo weet in te zetten dat het jou en jou omgeving echt goed doet en het je dient in de breedste zin van het woord.
  • Buitenkans: hmm😉, als het in lijn is met wie je bent en wat je wilt is dit zaligmakend. Tenzij het iets is, waardoor je meer voldoet aan een beeld dat je van jezelf overeind wilt houden, zodat je voldoet aan je eigen verwachtingen of die van jou omgeving. De mate dat je vind dat je eraan móet voldoen, loop je het risico te hard te gaan werken om aan jezelf en anderen te bewijzen dat je er op één of andere manier toch toe doet. Het is zo belangrijk om te weten hoe zuiver jouw motivatie is voor die buitenkans. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard 😉 én het kan. En even goed voor je om te weten misschien: je doet er al toe. Echt waar! 
  • De geluksgodin: uhm, wie of wat is dit ✨🧚‍♂️? Weet jij het? Komt de tovervee dan zo voorbij dat jij helemaal niet meer verantwoordelijk hoeft te zijn voor jouw geluk? Ze komt het je gewoon brengen als een cadeautje. Lijkt me heerlijk! Als jij deze tovervee kent, wil je die dan ook even naar mij toe sturen ?
  • Fortuin: Tja, daar hebben we die loterij weer. Ik ga meer voor financiële harmonie, dan miljoenen op de bank. Eerlijk is eerlijk, bij mij wordt ook al jaren een bedrag afgeschreven voor deze minuscule kans. Het is alleen niet zo dat als ik een groot bedrag zou winnen ik zou stoppen met mijn werk, dat is namelijk te leuk om te doen. Daar hoef ik niet voor met pensioen te gaan om het dan leuk te hebben. Financiële harmonie voelt als rust en dat is genoeg wat mij betreft. Hoe zit dat bij jou?
  • Gunstig toeval: zie ‘bof’. 🍀 Oh ja, dat roept natuurlijk ook de vraag op of toeval bestaat. Ik heb geen idee en er ook nog geen echt bewijs voor gevonden. Maar toch geloof ik er wel in dat  situaties en ervaringen in je leven er niet voor niets zijn. Maar let op: ik noem het ‘geloof’, geen ‘bewijs’. Ik heb wel zo mijn ervaringen die mijn geloof voeden. In ieder geval weet ik dat als ik naar elke situatie kijk vanuit dat het me niet voor niets overkomt, ik er echt iets van kan leren. En dat dat ook echt bijdraagt aan een gelukkig leven.
  • Hangertje en Hazard: Geen idee! Wie of wat is dit? Jij wel? Let me know!😉
  • Heil: daar ga ik nu eerst even op googlen: toestand waarin je je gelukkig voelt en al je wensen vervuld zijn. Oh heerlijk, ik voel wel het geluk bij het idee alleen al dat al mijn wensen vervuld zijn. Maar wat als dat écht zo zou zijn, wat is er dan daarna nog? Ik hou het dan toch liever bij het goede gevoel van het idee dat al mijn wensen vervuld zijn. Dan kan ik nog zo’n leuk pad bewandelen in mijn leven, voordat het leven ermee ophoudt. Wat vind jij?
  • Het valt mee/meevaller: Ja grappig, ik kan altijd wel een beetje lachen over hoe maf en ingewikkeld we soms doen als mens. In dit geval over hoe we ons druk kunnen maken over hoe iets waarschijnlijk gaat verlopen. Vaak loopt het dan heel anders dan we dachten en valt het dus mee. Dat geeft op dat moment een gevoel van opluchting, van ‘oh gelukkig is het niet zo erg als ik dacht!’ Daarmee geef ik niet aan dat er redenen genoeg zijn waarom het logisch is dat je je druk maakt. Bij slecht nieuws qua gezondheid bijvoorbeeld of ontslag… of bedenk het. Maar in het ergste geval kom je in de self fulfilling prophecy uit. Ken je dat? Dat je bijvoorbeeld zo bang bent dat je relatie uit gaat, dat het niet anders kan dan dat die uit zal gaan. En dan valt het niet mee 😔. Ik gun het jou en iedereen te leren hoe je net zo als ik gedoe-loos jezelf kan zijn. Dan is de kans veel kleiner dat jouw zorgen waarheid worden.
  • Mazzel: hè lekker, gewoon iets dat gebeurt dat je niet had verwacht, wat leuk is en goed voelt. Fijn hoor! Het lijkt op ‘bof’, maar dan vind ik mazzel toch op een of andere manier leuker klinken 😉, vind je niet? 🍀

Maar alle gekheid op een stokkie.

Er zijn veel mensen die onderzoek hebben gedaan naar geluk en erover geschreven hebben. Dus ik zal de laatste zijn die zegt dat ik hier de waarheid spreek. Sterker nog! Ik geloof niet zo in dè waarheid, maar wel in zelfonderzoek en in heldere innerlijke antwoorden van ons zelf.

Zo is de definitie van geluk voor ons centrum voor zelfvertrouwen bij mij ook ontstaan. Deze luidt:

Geluk is vredig (zonder dat dit als een religieus woord bedoeld is) te zijn met dat wat er is en niet is, zonder vrede en geluk na te jagen of vast te willen grijpen en ongeluk te vermijden.

Heb ik hier nu weer een doordenkertje neergezet 😉?

Laat het me je uitleggen. Er is gedoe in de wereld en in jezelf en bij de mensen om je heen. Lees ook over gedoeloos jezelf zijn’ in de blog over zelfvertrouwen en wie heeft het echt. Niemand is perfect en ook de wereld niet. Ben je dat in beginsel met me eens? Mooi! Dan kunnen we verder.

Dit betekent dus dat niet alles wat we zouden willen, wensen, hopen, verlangen, verwachten of vinden hoe het hoort zo zal lopen. Hierin schuilt een basisteleurstelling in onszelf en ook in relatie tot anderen. De meestal automatische en weinig bewuste reactie daarop is dan vaak dat we het mooier, anders, kleiner, groter, slechter of beter willen maken dan het is. Het vormt de basis van een innerlijke (on)bewuste strijd met jezelf en met anderen waarin we vastgeroest kunnen raken.

Dit uit zich op hele verschillende manieren; er zijn mensen die hierdoor heel goed zijn geworden in dramatiseren of juist onverschilligheid. Of bagatelliseren of heel lief en overdreven rekening houden met anderen. Weer anderen worden moraalridders met een waarheidsdrang, waar anderen zichzelf op de achtergrond plaatsen. En ga zo maar door…. Hoe zit het bij jou denk je?

Hoe paradoxaal ook, geluk is eerder te vinden in het loslaten van wat goed is en minder in het vast willen houden daarvan. Iets willen ‘vasthouden’ zegt het al. Het zet het vast en als iets vast staat loopt het een risico zich verder te verharden of verkrampen in de mate dat het niet lukt het mooie of goede vast te houden. Andersom geldt dit eigenlijk ook. De mate waarin we niet toestaan dat iets niet goed gaat, lastig is of moeilijk voelt is de mate dat we ons steeds ongelukkiger zullen voelen.

Was geluk maar altijd gewoon aanwezig

Geluk en ongeluk zijn beide simpelweg geen constante. Het beweegt zich ergens over een as waarbij het in de uiterste vormen van manisch tot depressief loopt. Als ik het in een ladder zou zetten ziet het er ongeveer zo uit en ik geef er maar even een snelle uitleg bij;

  • Manisch: een soort toestand waarbij je het gevoel hebt het dat je onstopbaar bent en het bijna voelt als dat je iets anders dan jij zelf wordt gestuurd om iets heeeeel bijzonder moois in de wereld te zetten. Het zou zelfs nog psychotisch kunnen worden, waarbij de psychoot kan denken dat hij een soort God is. Je slaapt er niet van, want het neemt jou iets te veel over en dat is ook onrustig.
  • Euforie: een soort gelukstoestand dat je zou kunnen huilen van blijdschap. Omdat je zo trots bent op jezelf of een gevoel dat je echt heel veel van jezelf houdt. Of zo verrukt bent van iets moois dat zich voltrekt dat je bijna het gevoel hebt dat dat wat zich voltrekt jij zelf bent. Dat kan overal te vinden zijn, in muziek, een film de natuur een sport…. Het lijkt op genieten, maar is echt groter dan dat. Je zou het een goddelijke ervaring kunnen noemen, zonder dat ik er vanuit ga dat er een God bestaat. Van mij mag iedereen geloven wat die gelooft.
  • Flow: een soort toestand waarin je ook onstopbaar bent, maar dan op een rustige grond. Je bent zo aangenaam opgegaan in wat je op dat moment doet of ervaart, dat je de tijd vergeet en na een paar uur op de klok kijkt en je verbaasd bent dat de tijd zo snel is gegaan. En tegelijkertijd heb je ook nog het gevoel dat je een enorme gave lange reis hebt gemaakt. Noem het een wakkere positieve droom ofzo.
  • Gelukkig: zoiets als je dus op google kan vinden: ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’
  • Vredig: hier vind je dan de definitie van ons centrum voor zelfvertrouwen. Geluk is vredig te zijn met dat wat er is en niet is, zonder vrede en geluk na te jagen of vast te willen grijpen en ongeluk te vermijden. Je zou dit als de precieze middenweg van al het geluk en ongeluk kunnen beschouwen. Er is relatieve rust, je weet dat je om kan gaan met de lastige situaties, gevoelens en ervaringen van het leven, waardoor je niet in de duistere hoeken van het (on)gelukkig zijn komt. Je kan genieten van wat er is en bent je bewust van dat het leven geen constante beweging heeft en je kan daar relatief makkelijk mee omgaan.
  • Ongelukkig: dat wordt dan dus het omgekeerde van gelukkig: ‘ontevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’. De belangrijk kern van alle lagen van ongelukkig zijn is de mate waarin we (innerlijk) strijden met waar we niet blij mee of ongelukkig mee zijn in het leven. Hoe groter de strijd, hoe groter het risico dat we in de duistere hoeken van het ongelukkige uit te komen. Dit gun ik echt niemand! Toch bedekken of vermijden we onze en andermans lastige gevoelens liever om de goede lieve vrede bewaren. Maar je voelt het al denk ik, daar word je niet echt gelukkiger van. Meestal is het zo dat als iemand je vraagt hoe het gaat, we ‘goed’ zeggen. Ook als het niet zo is. Jij ook?
  • Overspannen: die (innerlijk) strijd kan lijden tot overspanning in ons zelf en zelfs tot burn-out. Dan heb je te lang dat wat lastig voor je is genegeerd en vermeden. Je lichaam accepteert dat dan niet meer. Met allerlei soorten fysieke reacties tot gevolg. Denk aan concentratiestoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen, hartkloppingen, benauwdheid, vermoeidheid, hoge bloeddruk, hyperventilatie enz.
  • Depressief: de mate waarin we echt niet meer kunnen omgaan met die (innerlijke) strijd, strengheid en veroordeling, bepaalt ook de mate dat we de moed opgeven nog iets van het leven te maken. Is het leven maakbaar dan? Dat is weer een hele grote vraag, voor minstens een aparte blog. Laat ik er dit alvast over zeggen: we kunnen echt invloed hebben op hoe we omgaan met de heftigheden van het leven. Om deze zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. En ja, dit kan je leren. Niet in 1 dag, maar het kan echt.
  • Zelfdestructief: mijn hart breekt alleen al bij deze heftigheid van ongelukkig zijn. Het is de plek van zelfverdoving. Waar mensen echt door de bomen het bos niet meer zien van de hiervoor beschreven processen. Ze grijpen, naar heftige middelen om de lastigheden en pijn niet meer te hoeven voelen en soms toch door middelengebruik nog een soort van geluk te ervaren. Ik noem dit het toppunt van de schijnwereld waarin we kunnen belanden, die zo waar voelt dat iemand zelfs zo ver kan komen dat hij niet meer wil leven. Ik realiseer me dat de uitspraak ‘schijnwereld’ om een extra artikel vraagt 😉. Wordt vervolgd…

Iedereen heeft een drijfveer om gelukkig te willen worden of zijn.

Daar is uiteraard helemaal niets mis mee. Hoe paradoxaal dus ook: de mate waarin we het ongeluk vermijden en het geluk vast willen houden is de mate waarin we ons ongelukkig zullen voelen.

Hoe kan je nou invloed uitoefenen zodat die staat van vredigheid meer in je leven kan zijn?

Ik gun je een pad van mooie, verrassende ontdekkingen en inzichten.

Binnen het werk van ons centrum voor zelfvertrouwen kan je diverse staten van vredigheid écht gaan ervaren en voelen. Dat is het allerbelangrijkste, want met begrijpen alleen komen we er niet en is het veel moeilijker. En als je het nu wilt begrijpen met je hoofd, dan daag ik je uit jouw eigen waarheden even los te laten. Anders ga je wat hier staat alleen maar toetsen aan jouw eigen gedachtes. Die gedachtes kijken vanuit wat ze al weten en hebben meegemaakt. Ze gaan er dan eigen verklaringen, meningen en dergelijke tegen aanzetten. Ik daag je uit wat ik hier schrijf te doorvoelen, erop te mijmeren, het innerlijk te onderzoeken zonder dat het een waarheid hoeft te worden..

En laat ik er nog iets belangrijks over zeggen:

  • laat mooie inzichten mooie inzichten zijn, geniet ervan, herinner ze je en probeer ze niet voor de rest van je leven vast te moeten houden. Dan mis je namelijk de mooie inzichten die daarna kunnen ontstaan. Ongeluk begint bij inzichten die normen worden.
  • Geef jezelf een beetje liefde als het lastig wordt en trek je niet te veel van jouw innerlijke kritiek op jou zelf.

Dit zijn ook belangrijke uitgangspunten in de methoden die je bij het centrum voor zelfvertrouwen kan leren om jezelf te begeleiden als. Wil je meer weten over de methodes die wij in ons werk toepassen, lees dan onze methodische uitgangspunten.

Verlichting

En o ja, er is ook een groep mensen die verlichting nastreven en die geloven dat dat echt bestaat. Een soort eeuwige staat van continu geluk, reinheid, sereniteit. Sorry, dit bestaat echt niet. Je mag het nastreven en je belandt dan alleen maar weer in diezelfde paradox zoals eerder beschreven. Dan kan je maar beter leren hoe je om kan gaan met dat wat lastig, pijnlijk, angstig, verwarrend, twijfelachtig, verdrietig voelt in het leven. Want dat is echt onvermijdelijk in het leven. En als je dat goed geleerd hebt, wordt het leven echt een stuk lichter en makkelijker.

De goede lieve vrede bewaren als bron van (on)geluk?

In mijn praktijk is mijn ervaring dat wie de goede lieve vrede willen bewaren eerder ongelukkig is. We hebben allemaal een idee over hoe liefde, geluk, harmonie eruit zou moeten zien en dan komen we weer terug bij een eerder deel van dit artikel. We zullen zoals gezegd hierin teleurgesteld raken, met alle gevolgen van dien: conflicten, manipulaties, het mooier, beter, anders, slechter willen maken dan het is. Recht praten van eigen of andermans gedrag en ga zo maar door. Als je echt met de teleurstellingen en pijnlijkheden om kan gaan, hoef je er niet meer bang voor te zijn. De mate waarin je conflict of de pijnlijkheid vermijdt, blijft het onderhuids broeien. Mensen met echt goede relaties (ook als ze gescheiden zijn of in vriendschappen) zijn bereid geweest zichzelf en samen echt aan te kijken in lastige fases van het leven. Ze benoemen dan ook er meestal sterker uit te zijn gekomen.

Relaties die vooral de goede lieve vrede willen bewaren, zijn eerder relaties waarin het bepleiten van harmonie, liefde en geluk de boventoon voert in plaats van dat het er echt is. We proberen het de ander en onszelf op te leggen en ons daarnaar te gaan gedragen. Dat is ‘bedekken met de mantel der liefde’. Gewoon (samen) net doen alsof er niets aan de hand is. Ook hier heb ik weer geen oordeel over en zijn er genoeg relaties die het hiermee heel goed redden. Iedereen kan namelijk gedrag aanleren waarmee er ook meer vredigheid is in relatie tot jezelf en een ander. Het is wel belangrijk jezelf af te vragen hoe verwijderd je daarmee bent geraakt van jezelf. 

Ik hou van echtheid in relaties. Jij ook? Dit is geen pleidooi om conflicten aan te gaan ofzo. Ook hierin kan heel goed leren er zo mee om te gaan dat je trouw bent aan jezelf en de ander het ook kan horen. Als beiden hiertoe bereid zijn heb je een mooie basis voor een relatie op basis van echtheid en het elkaar mogen ontmoeten in kwetsbaarheid. En ja, dat ook soms ook schuren en bij sommigen knallen.

Tjonge, wat is gelukkig zijn een groot thema. Ik zou er een toch boek over kunnen schrijven 😉. Vooralsnog laat ik het het je liever ervaren. In deze ervaringen schieten woorden vaak toch te kort en leren ervaringen je precies wat ik hier bedoel.

Ik wil écht, lieve lezer, dat jij tot rust gaat komen in de gebieden waar je je minder gelukkig voelt. En dat je jezelf zo gaat liefhebben, dat jij meer gevoelens van essentieel geluk kan gaan verzamelen.

Liefs,

PS. Stel hieronder gerust jouw vraag naar aanleiding van dit artikel, misschien schrijf ik er mijn volgende artikel wel over. Of ik reageer hieronder.

Laat hieronder een reactie achter

0 reacties

Wil jij de eerste zijn die hoort wanneer mijn boek wordt gepubliceerd?

Wil jij het leven leven dat jij verdient en écht bij jou past?

Als je werkelijk een positieve factor voor jezelf en jouw omgeving bent, wordt de wereld een stukje mooier. Het begint bij jou!

Chat openen
Stuur mij gerust een WhatsApp 😄
Hi, wat kan ik voor je betekenen? Ik wijs je graag de weg